Infectie cutatana cauzata de streptococ. Infectia este favorizata de factor locali care slabesc bariera epidermica si permit streptococcului sa invadeze dermul, printre acesti factori se numara edemul local, traumatismele, eczema.
Diagnosticul este usor de stabilit, examenul clinic fiind suficient de cele mai multe ori. Se observa semne de inflamatie si infectie locala: eritem (inrosirea pielii, bine delimitata, cu marginile usor proeminente), caldura locala, durere. Diagnosticul diferential (alte posibile cauze) se face cu: tromboza venoasa, celulita, artrita septica etc. Nu detaliez, exista deja f multe surse de informare daca vreti sa aprofundati subiectul.
De data aceasta nu fac nici un sumar al bolii, un good to know asa cum scriu de obicei pe blog.
Scriu insa "Povestea unui erizipel".
Povestea unui erizipel
A fost o data un epizipel, arata ca orice erizipel din familia sa, era rosu, cu marginile usor ridicate, cauza durere si prurit (mancarime). Se stabilise de catvea saptamani pe gambele unei gazde. Posesorul erizipelului il descria ca fiind dureros, cald si amintea ca erizipelul se intindea succesiv. Ba chiar amintea ca erizipelul isi construise si cateva vezicule.
Gazda erizipelului se duce la medicul de familie. Aici s-ar fi putut incheia poveste erizipelului. Medicul ar fi putut prescrie, de exemplu, Penicilina V 1g de 3 ori pe zi timp de 10 zile. Posesorul erizipelului ar fi cumparat medicmanetul de la farmacie cu 4.9 ron si ar fi scapat de erizipelul nedorit in cateva zile. Daca erizipelul se incapatana sa ramana posesorul ar fi putut suna la policlinica si povesti ca erizipelul nu este sensibil la antibiotic iar medicul de familie ar fi reconsiderat diagnosticul sau poate ar fi prescris alt antibiotic (poate o cefalosporina daca ar fi considerat ca raufacatorul este de fapt un stafilococ). Daca medicul de familie ar fi considerat ca exista riscul ca Eripizelul sa foloseasca o identitate falsa si defapt sa fie o tromboza venoasa profunda ar fi putut trimite pacientul catre investigatii precum ecografie vasculara sau flebografie si intre timp posesorul erizipelului cu nume fals ar fi primit tratament anticoagulant.
Nu a fost sa fie asa. Medicul de familie se hotaraste sa trimita umilul erizipel in control
la medicul specialist dermatolog, sa il numim Dr N.A. Specialistul dermatolog se intalneste cu erizipelul si se hotaraste ca nu se porte decide... pare a fi o infectie isi spune, dar daca este doar o reactie alergica locala... Dermatologul scoate retetarul si parafa si ia hotararea sa trateze erizipelul cu respect, adica sa nu il trateze cu un simplu antibiotic. Prescrie tablete cu antialergic (nu alege cea mai ieftina variante, erizipelul era pe semne foarte alergizat), o pomada care contine doua antibiotice si pe deasupra o crema de corp emolienta cu extract de ovaz (cu scop preventiv, nu care cumva sa se intoarca erizipelul, se pare ca erizipelului nu ii facea bine ovazul) .
Posesorul erizipelului se duce rapid la farmacie si intinde reteta:
1. Xyzal, antialergicul 26 Ron. Ar fi putut scrie substanta activa si nu denumirea comerciala, dar dr N.A.alege sa scrie numele unui medicament mai scump, probabil pentru ca erizipelul trebuie tratat cu respect.
2. Exomega, 140 Ron, lotiune emolienta cu extract de ovaz...Pielea uscata trebuie si ea tratata cu aceeasi stima.
2. Pomada cu: Metronidazol, Eritromicina, Bepanthen, Neopreol, Reviken pe care farmacistul prepara contra sumei de 100 ron.
Total 266 Ron.
Povestea erizipelului s-ar fi putut incheia dupa vizita la medicul de familie, cu un cost de numai 4.9 Ron cat costa penicilina V Ospen.
Nu a fost asa, gazda erizipelului plateste 20% din venitul sau lunar pe tratametul prescris de dermatolog. Dintr-un exces de zel greu de inteles, Dr N.A ii recomanda posesorului de erizipel sa se intoarca peste 10 zile pentru control . Probabil ca poveste nu se termina aici
...... negustor cinstit